DruštvoKultura

Prva međunarodna dečja likovna kolonija u Čačku LIST3

346pregleda

Prva međunarodna dečja likovna kolonija, gde bi  nego u Čačku, zahvaljujući KREATIVNOJ JAZBINI na čelu sa Ivanom Knežević, osnivačem, pedagogom, slikarom, koordinatorom Čačanske rodne i, kao što može da se pretpostavi na osnovu navedenog, tajfunski snažnim organizatorom i „izvođačem radova” na dečjim radionicama. KREATIVNA JAZBINA je već treću godinu organizovala LIST – Letnje igre slikarskim tehnikama. Ovog puta, Treći LIST, ili zvanično LIST3, jedan je od programa koji našoj prestonici kulture – Čačku – doprinosi da zablista među narodom, među decom i međunarodno. Mali i veliki i mali veliki Slovenci, Smederevci, Mađari, Rumuni, Vrščani, Vranjanci, Čačani itd, od 1. do 5. avgusta 2023. godine, stvarali su u Čačku, kako je rečeno NA KALDRMI i NA MORAVI svoje likovne radove igrajući se slikarskim tehnikama, dečjim šarmom i radoznalošću.

Učesnici kolonije su svakodnevno šetali našim gradom. Posećivali su Umetničku galeriju „Nadežda Petrović”, Gradsku biblioteku „Vladislav Petković Dis”, Narodni muzej Čačak, kupali su se na gradskim bazenima, posetili izdavačku kuću „Pčelica”, dolazili u Kulturni centar Čačak, koji je doskora bio Dom kulture, prisustvovali koncertima Festivala „Karusel”, boravili u Domu učenika Čačak i uživali na obali Zapadne Morave.

Radovi sa ove kolonije, koja je pored likovne radionice ispunila i zadatak da turistički predstavi kulturu, prirodu i gostoljubivost Čačana i Čačka, bilisuizloženi u prostorijama Start upcentra na izložbi koja je trajala od 4. do 11. avgusta. Budući odlično posećena srećnom i zadovoljnom publikom, odlučeno je da se preseli u Vranje gde traje do 10. novembra 2023. godine. Treći LIST je objedinjen na taj način sa Četvrtom dečjom likovnom kolonijom u Vranju na kojoj su učestvovala i deca iz Lebana.

Treba pohvaliti i hvaliti 34 dečja rada, mlade umetnike koji su stekli nova znanja i poznanstva, i voditelje: Ivanu Knežević iz Čačka, Jovanu Nastić iz Vranja, Lojzea Kalinšeka iz Kranja, Đorđa Stanića iz Užica,Vesnu Marinković Stanković iz Vranja i Mariju Aranđelović iz Lebana.Izložbu u Vranju, kao što je bilo i u Čačku, svakodnevno posećuje srećna i zadovoljna publika.

Svi učesnici su zahvalni Gradu, organizatorima Čačanske rodne, KREATIVNOJ JAZBINI i Slovenačkoj ambasadi, čija podrška je bila dragocena. Mladi mali veliki likovnjaci su zadovoljni i srećni zbog novih iskustava, znanja, veština, i poznanstava, možda budućih prijateljstava zahvaljujući kojima se nastavlja listanje.

IvanaPajić

 

 

Ostavite komentar