KulturaPravoslavlje

U susret monodrami “Hriste, moj životu”

monodrama

114pregleda

Udruženje Irmos i Dom kulture u Čačku najavljuju monodramu ,,Hriste, moj životu“ u izvođenju dramske umetnice Jelene Srećkov iz Novog Sada. Monodrama je nastala po ispovednim pismima Prepodobne Stefanide Skadarske i Bitoljske, a po blagoslovu blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

Prepodobna Stefanida je rođena 1887. godine kao Stevka Đurčević, u mestu Vraka kod Skadra u Albaniji. Njena porodica i svi Srbi iz tog kraja bivaju 1933. godine proterani na Kosovo, u  Klinu kod Drenovca. Od rane mladosti posvećuje se živoj ljubavi prema Hristu. Prepodobna monahinja Stefanida Skadarska i Bitoljska, mučenički je postradala u Bitolju 1945. godine. Njena pisma su sačuvana u biblioteci manastira Visoki Dečani i da nije bilo 1963. godine, tada mladog, učenog bogoslova Riste Radovića, budućeg mitropolita Amfilohija, možda nikada ne bi ugledala svetlost dana.

Nakon predpremijere u Čurugu, ovo je premijerno izvođenje monodrame u Čačku. Posle izvođenja monodrame, biće upriličen razgovor sa Jelenom Srećkov i Aleksandrom Vujovićem, profesorom Cetinjske bogoslovije i urednikom Katihetskog odbora Radija Svetigora u Podgorici.

Monodrama će biti izvedena u petak, 2. aprila u Velikoj sali Doma kulture sa početkom u 18:30 časova, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Ulaz je slobodan.

Ostavite komentar