Ekonomija

Ugrožena sezona u Hrvatskoj

Nema ko da radi, poslodavci traže hitnu reakciju vlade

941pregleda

Sezona na Jadranu je u punom zamahu, a hrvatskim hotelijerima i ugostiteljima nedostaje radne snage. Za to je kriva vlada, jer nije izdala dovoljno kvota za zapošljavanje stranaca u turizmu.

Sadašnje kvote su nedovoljne, ističe Hrvatsko udružanje turizma (HUT) koja je s Hrvatskim udruženjem poslodavaca (HUP) poslala zahtev za hitnim povećanjem kvota u turizmu Ministarstvu rada i penzijskog sistema i Ministarstvu turizma. Ali odgovor nisu dobili.

– Uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snage je kritična, pa je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta, kao i restorana i kafića. Lokalnih radnika nema, a kvote za uvoz stranih radnika su se potrošile i potrebna je hitna reakcija Ministarstva i Vlade – upozoravaju poslodavci.

Poslodavci dodaju kako nedeljama apeluju da se pomogne turističkom sektoru u rešavanju ovog problema, ali da su se resorni ministar i vlada potpuno oglušili.

– To je izazvalo šok u celom sektoru, jer je reč o tehničkim izmenama koje ne iziskuju nikakva dodatna ulaganja iz budžeta, nego samo dobru volju administracije da razume potrebe privrede – navodi se u saopštenju, kako prenosi portal Index.hr. – Nažalost, sada kada se sezona borbe za svakog gosta zahuktava, suočavamo se s dva ključna problema: kvote su se potrošile, što znači da nema ko da radi bez obzira što su radnici iz inostranstva već stigli u Hrvatsku, i s druge strane, jasno je kako sistem zapošljavanja stranaca i administrativno sprovođenje korišćenja kvota nisu efikasni, a za obradu zahteva čeka se više nedelja.

Najveći gubitnik turizam

Turističkom sektoru nedostaje radne snage i ukoliko bi bilo moguće uvek je na prvom mestu zapošljavanje lokalnih, domaćih radnika, ali ne postoji raspoloživost i interes pa se sada nalaze u makazama manjka radne snage i nemogućnosti uvoza radnika zbog nezaposlenih osoba koje ne žele da rade u turizmu.

– Najveći gubitnik u ovom slučaju je država jer turizam čini 20% BDP-a i hrvatska ekonomija zavisi od turističke sezone. Borba za svakog gosta prestaje ako ne postoji osoblje koje će mu pružiti turističku uslugu. Samim time budžet gubi i prihode od zapošljavanja i od usluge koja se ne pruža. U najavama sezone isticali smo kako ponavljanje prošlogodišnjih rezultata ne bi trebalo smatrati neuspehom, a hrvatski turizam sada je onemogućen u postizanju tih rezultata – navodi se u apelu poslodavaca.

Brojni zahtevi MUP-u za povećanje kvota

U Ministarstvu unutrašnjih poslova su za Index.hr potvrdili da stalno primaju zahteve za povećanjem kvota, jer je najveći broj iskorišćenih kvota iz sektora građevine kao i turizma i ugostiteljstva.

– U sektoru turizma i ugostiteljstva od 15.611 kvota na današnji dan je veći broj zahteva u postupku (3.259) od preostalih kvota (2.297). Prema tome, u zadnje vreme primamo povećan broj upita stranaka kojima traže povećanje godišnje kvote za zapošljavanje stranaca za 2019, a u skladu sa članom 74 Zakona o strancima. Predlog izmene i dopune Odluke o utvrđivanju godišnje kvote za zapošljavanje stranaca u nadležnosti je Ministarstva rada i penzionog sistema, dok Odluku o izmeni i dopuni godišnje kvote donosi Vlada Republike Hrvatske – odgovorili su u MUP-u za Index.

MUP ih je uputio na Ministarstvo rada i koje je ovlašćeno za izradu predloga godišnje kvote, a oni su odgovorili da prate stanje na tržištu rada.

eKapija

Ostavite komentar