Sport

Vladimir Vlade Jovanović

Gde će nakon Mege?

139pregleda

Na današnji dan pre 49 godina, 4. jula 1973. godine, u Čačku je rođen košarkaški trener Vladimir Vlade Jovanović. Osnovnu i srednju školu Jovanović je završio u Čačku. Trenirao je i igrao košarku za čačanske timove KK “Železničar” i KK “Borac”. Diplomirao je na Višoj trenerskoj školi u Beogradu 1999. godine. U periodu od 1997–2005. trenirao je mlađe selekcije Borca, Zemuna i Partizana. Od 2005. godine je bio na klupi KK “Partizan” kao pomoćni trener uz Duška Vujoševića. Na toj poziciji Jovanović je sa Partizanom pet puta bio šampion Srbije, četiri puta prvak regionalne Jadranske lige i tri puta pobednik Kupa Radivoja Koraća. Kao trener Juniorske košarkaške reprezentacije Srbije 2009. godine na prvenstvu Evrope u Francuskoj osvaja zlatnu medalju, dok sledeće godine na prvenstvu Evrope u Litvaniji osvaja četvrto mesto.

Jovanović je prvi trener KK “Parizan u periodu od 2010. do 2012. godine iza to vreme osvaja dve titule šampiona Srbije, jedan šampionski prsten regionalne Jadranske lige i dva trofeja Kupa Radivoja Koraća. U kratkom periodu tokom 2012. godine trenira ukrajinski košarkaški klub “Donjeck”. 2014. godine jednu sezonu trenira KK “Igokea” iz Aleksandrovca, republika Srpska, i sa njima te sezone osvaja šampionat Bosne i Hercegovine. Kao trener reprezentacije Srbije do 18 godina Jovanović osvaja zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu održanom 2017. godine u Slovačkoj. Krajem 2018. godine počeo je da radi kao pomoćni trener našem Saši Obradoviću u Lokomotivi Kubanj iz Krasnodara u Rusiji. Posle odlaska Obradovića iz kluba, u jednom periodu 2018. i 2019. godine Jovanović preuzima mesto prvog trenera. Od juna 2020. godine Vladimir Vlade Jovanović je trener beogradskog kluba KK “Mega MOZZART”.

Našem dragom zemljaku u ime članova Udruženja Čačana u Beogradu, kao i u ime drugih ljubitelja košarke čestitamo rođendan uz želju da nastavi da niže vrhunske košarkaške uspehe.

S poštovanjem,
UDRUŽENJE ČAČANA U BEOGRADU

Ostavite komentar