DruštvoZdravstvo

Zavisnost od društvenih mreža klasifikovati kao bolest

1.21Kpregleda

Nakon istraživanja koje sugeriše da društvene mreže kao što su Twitter, Instagram i Facebook potencijalno oštećuju mentalno zdravlje dece i mladih, članovi britanskog parlamenta predložili su da se zavisnost od društvenih mreža klinički definiše i klasifikuje kao bolest.

To se dogodilo nakon što je tinejdžerka Moli Rasel ranije ove godine sebi oduzela život zbog, kako tvrde njeni roditelji, prevelike izloženosti sadržaju o samopovređivanju na Instagramu i Pinterestu.

Instagram je nakon toga lansirao sistem bolje kontrole nasilnog sadržaja, ali predstavnici britanskog parlamenta smatraju da to nije dovoljno na “internetskom Divljem zapadu”.

– Istraživanje jasno naglašava ozbiljnost situacije i veliku brigu stručnjaka i mladih ljudi. Sveobuhvatni nalaz do kojeg smo došli jeste da kompanije imaju dužnost da brinu i zaštite ranjive korisnike i potrebna im je regulacija koja će pružiti zdravstvenu i sigurnosnu zaštitu u bezvlašću digitalnog igrališta – rekla je Širli Kramer, CEO Kraljevskog društva za javno zdravstvo.

Osim toga, Kramer i drugi predstavnici parlamenta iz svih stranaka zaključili su da bi zavisnost od društvenih mreža trebalo da bude klasifikovana kao bolest kako bi mladi dobili pravilnu zdravstvenu zaštitu kad se osete ugroženim na društvenim mrežama.

Izvor: eKapija

Ostavite komentar