Kultura

“Akvature i Beogradine”

Izložba Duška Miloševića, arhitekte, slikara i pisca, istaknutog člana Udruženja Čačana u Beogradu!

100pregleda

Pozivamo vas da u petak 1. jula 2022. godne, sa početkom u 19 časova u Kući Đure Jakšića, Ulica Skadarska 34 u Skadarliji, prisutvujete otvaranju izložbe akvagrafija “Akvature i Beogradine” čiji je autor naš dragi zemljak gospodin Duško Milošević, arhitekta, slikar i pisac, istaknuti član našeg Udruženja Čačana u Beogradu. Poslednjih nekoliko godina Duško je postigao veliki uspeh svojim cikljusom akvagrafija pod nazivom “Kule i gradine” o čemu smo više puta pisali. Tema ove nove izložbe je arihitektura prikazana kroz akvarel, ovoga puta sa posebnim akcentom na beogradske motive.

Pored slikanja Duško je i talnetovan pisac. NJegova prva knjiga koja je bestseler i njegova literarna lična karta je “Moj rečnik čačanskih pojmova” koji je izdat 2011. godine i doživeo je više izdanja. Rečnik predstavnja njigu kratkih priča i nostalgičnih sećanja o Čačku i Čačanima, svedočanstvo koje teško koga može ostaviti ravnodušnim. Potom je 2013. godine izdao knjigu “Balkanske sitnice”, a 2015. godine knjigu “Muke po Radošu”. Zatim nam krajem 2016. godine u goste stiže i “Naš rođak Fejso”, 2018. knjiga “Kule i gradine, kratke priče i podugački akvareli”, a 2021. knjiga “Ovčarsko-kablarski akvareli”. Na otvaranju Duškove izložbe biće moguće kupiti primerke knjiga “Moj rečnik čačanskih pojmova” i “Ovčarsko-kablarski akvareli”. Izložba će biti otvorena od 1. do 14. jula 2022. godine, radnim danima sem ponedeljka od 11 do 20 časova, a vikendom od 14 do 20 časova.

Želimo nađšem dragom Dušku da serial “Akvature i Beogradine” nadmaši uspeh “Kula i gradina”. Iako to neće biti tako jednostavno izvesti mi čvrsto verujemo u Duškov talenat, inspiraciju i senzibilitet. Pozivamo sve ljubitelje Duškovog dela da posete otvaranje ove izložbe, a one koji to ne budu mogli, da je posete tokom njenog trajanja.

Snimak otvaranja izložbe Duška Miloševića – Galerija Dunav osiguranja 3.4.2017.
Snimak otvaranja izložbe “Kule i Gradine” – I ciklus – Dom Vojske Srbije 25.7.2018.

DUŠKO MILOŠEVIĆ – BIOGRAFIJA

Tog 13. avgusta 1955. godine, samo samo pukim poigravanjem ukrštenog pleasa uporednika i paralela, faktografski u Beogradu, a svakako dušom, senzibilitetom i osećajem u Čačku, rođen je naš dragi zemljak arhitekta, slikar i pisac Duško D. Milošević. Kroz vreme koje je kao dečak provodio u Čačku, duga topla leta i zimske raspuste, Duško je postao i ostao doživotno omađijan čarolijom našeg krajolika i ljudi. Iz te magije i ljubavi dečaka i podneblja izrodile se mnoge njegove slike sa motivima našeg kraja. Kroz isti zanos nastala je i njegova prva knjiga “Moj rečnik čačanskih pojmova” izdata 2011. godine, knjiga kratkih priča i nostalgičnih sećanja o Čačku i Čačanima, svedočanstvo koje je teško koga moglo ostaviti ravnodušnim. U neku ruku ova knjiga je Duškov “Čačanski pasoš”, dokaz pripadnosti i posvećenosti kojom daleko premašuje i neke rođene Čačane, pa bi se za Duška moglo mirne duše reći da je “Urođeni Čačanin”. Potom je 2013. godine izdao knjigu “Balkanske sitnice”, a 2015. godine knjigu “Muke po Radošu”. Zatim nam krajem 2016. godine u goste stiže i “Naš rođak Fejso”, 2018. knjiga “Kule i gradine, kratke priče i podugački akvareli”, a 2021. “Ovčarsko-kablarski akvareli”. Svoj slikarski rad do sada je predstavio kroz tri veće samostalne izložbe i to u Etnografskom muzeju u Beogradu 2000. godine, u Domu kulture u Čačku 2001. i 2012. godine, kao i nekoliko grupnih izložbi. Dobitnik je II nagrade na VII Oktobarskom salonu slikara amatera 1980. godine. Svoj prvi i drugi ciklus akvarela “Kule i gradine” izlagao je prošle i predprošle godine sa velikim uspehom na preko petnaest zapaženih samostalnih izložbi u prestižnim prostorima i institucijama širom Srbije.

S poštovanjem,
UDRUŽENJE ČAČANA U BEOGRADU

Ostavite komentar