Kultura

NOVI STRIP I MURAL NA ROĐENDAN ARČIJA I DORE

226pregleda

Svi već dobro poznajete Arčija i Doru, zar ne? Pa naravno, oni su junaci vaših omiljenih knjiga. Uz njih ste upoznali i mudrog Dona, malenog Blekija, mangupastog Barona, ljupku Loru, opasnog Kinga, ali i mačke, Žanu i Žaka. Zajedno ste prošli mnoge avanture i naučili šta znače odanost, privrženost, briga za slabe i nemoćne, ali pre svega koliku snagu sa sobom nose ljubav i pravo prijateljstvo.

Mnogi od vas znaju da su Arči i Dora zapravo psi koji su zaista postojali i živeli jedan divan pseći život uz svoje drugare iz Pčelice i uz svog vlasnika i najboljeg prijatelja Gorana, koji je svoju ljubav prema njima pretočio u knjige u kojima su oni glavni junaci.

Tako je, pre nekoliko godina, Arčiju za 10. rođendan Goran poklonio divno ilustrovanu knjigu „Arči, pas koji voli knjige”. Tada je, isto kao i danas, bio 10. jul, Arčijev rođendan. Toga dana je Dorin rođendan.

I baš na ovaj datum, Pčelica objavljuje još jednu knjigu o svojim ljubimcima, strip Gorana Markovića sa ilustracijama Mijata Mijatovića „Arči i Dora ‒ u epizodi: Šumsko čudovište”, prvi u serijalu. Arči i Dora tako nastavljaju da žive, ne samo u srcima svojih prijatelja, već i kao junaci mnogih omiljenih knjiga za decu.


Mnogi Čačani sećaju ih se iz dugih šetnji kraj reke. A upravo na tom mestu, danas, na njihov rođendan, otkriven je mural posvećen ovim nerazdvojnim prijateljima, rad umetnika Vuka Đurića Enda.

Pčelica je tim povodom upriličila i prvu promociju stripa o Arčiju i Dori, u prisustvu prijatelja i specijalnih gostiju, mališana i vaspitača iz Predškolske ustanove Gimnazion iz Čačka.

Pčelica

Ostavite komentar