Društvo

PČELIČINA AUTORKA GORDANA TIMOTIJEVIĆ – DOBITNIK NAGRADE ZA DEČJU KNJIŽEVNOST NOVOSADSKOG SAJMA KNJIGA

178pregleda

Roman za decu PUTOVANJE PUŽA MAKSIMILIJANA, autorke Gordane Timotijević, koji je objavila Izdavačka kuća PČELICA, ovogodišnji je dobitnik Nagrade za najbolju knjigu u oblasti književnosti za decu, koja se dodeljuje u okviru Novosadskog sajma knjiga. Sudeći po užem izboru, u kome su se, pored nagrađene knjige Putovanje puža Maksimilijana, našle još tri knjige u izdanju PČELICE: Dan kao naručen, autora Duška Domanovića, Mala knjiga o velikim stvarima, autorke Marije Manojlović, i Lajka među zvezdama, autora Gorana Markovića, nameće se zaključak o izuzetnom kvalitetu ovogodišnje Pčeličine produkcije koja je privukla pažnju čitalaca, ali i stručne javnosti.


Nagrađeni roman Gordane Timotijević Putovanje puža Maksimilijana predstavlja delo koje veliča avanturistički duh, potrebu za otkrivanjem, istraživanjem i spoznajom sveta koji nas okružuje, ali i nas samih. Gordana Timotijević, kao osvedočeni poznavalac prirode i izuzetan književnik koji dovoljno moćno vlada stilizacijom jezika u funkciji prenošenja vizuelnih i auditivnih utisaka šume, livade, proplanka, vinograda… ili bilo kog drugog prirodnog ambijenta, i u ovom romanu odlučila je da radnju smesti u prirodni ambijent. Naizgled paradoksalnim odabirom puža, kao bića za koje se vezuju asocijacije sporosti i ograničenog kretanja, autorka tematizuje saznajni i iskustveni značaj putovanja. Na taj način se ističe da smisao putovanja nije u njegovoj dužini, egzotičnosti ili trajanju, već u društvu koje biramo za putovanje i želji da saznamo i otkrijemo nove stvari.
O izboru knjiga za Nagradu „Laza Kostićˮ i Nagradu za dečju književnost odlučivao je žiri koji su činili: Milica Vučković, Goran Ibrajter i Vladimir Gvozden. Nagrade Novosadskog sajma knjiga dobitnicima su uručene u četvrtak, 21. marta, u 12.00 časova u Auli Novosadskog sajma, na bini „Laza Kostićˮ.

Ostavite komentar