MozzartMOZZART SPORTSport

PET NA PET – Damir Šolman: Sport je viteštvo, čestito i pošteno nadmetanje rivala

Legendarnog košarkaša sa razlogom su prozvali “gospodin pod koševima”!

998pregleda

Damir Šolman je trofejni košarkaš sa osvojene dve srebrne medalje sa Olimpijskih igra održanih u Meksiku i Montrealu. Izborenim velikim zlatom sa Svetskog prvenstva iz 1970. godine i još dva zlatna odličja sa Evropskih šampionata. Sa reprezentacijom Jugoslavije još je stigao do dva srebrna odličja na Svetskom i kontinentalnom šampionatu. Šolman je ostavio značajan trag u jednom od najtrofejnijih klubova Evrope, splitskoj Jugoplastici. Igrao je na završnom turniru tadašnjeg Kupa prvaka u Izraelu kad je Jugoplastika poražena u finalu. Nešto kasnije ekipa iz Splita osvojila je dva evropska Kupa Radivoja Koraća i trasirala put narednim generacijama da podignu Jugoplastiku (Pop 84) na još viši nivo.

I legendarni Damir Šolman pridržava se mera kojim se svi borimo protiv virusa Korona, a našao je vremena da odgovori na Mozzartovih pet pitanja.

1.Da li ste svojevremeno imali dodira sa još nekim sportskim aktivnostima, osim košarke, i kojim?

“Prvo sam igrao rukomet jer u mojoj školi nije bilo košarkaškog terena. Tek kad sam pošao u srednju školu počeo sam sa košarkaškim aktivnostima. Išli smo na bazene Mladosti da se kupamo, a ujedno smo igrali basket. Tada me je zapazio trener Mario Katineli i pozvao da treniram sa ekipom Mladosti”.

2.Ko Vam je bio uzor, idol, u tinejdžerskim danima?

“Realno, u tom periodu nije bilo informacija na izvolte. Okk Beograd je tada harao sa Radivojem Koraćem i Slobodanom Gordićem. Kad su dolazili u Zagreb mogao sam da ih gledam uživo”.

  1. Koji klub nosite u navijačkom srcu?

“Tokom karijere nisam promenio mnogo timova. Iz Mladosti prešao sam u splitsku Jugoplastiku. Dve sezone igrao sam u Italiji, kad sam došao u godine kad je moglo da se ode u inostranstvo, ali sam u Jugoplastici igrao trinaest sezona. Naravno da mi je Jugoplastika na prvom mestu, ali tu su negde i Mladost odnosno Viđevano”.

4.Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?

“Majstoricu za šampionsku titulu koju smo igrali u Beogradu, a protiv Bosne. Mirza Delibašić je pogodio oba slobodna bacanja, izjednačio je rezultat, a ja sam u poslednjoj sekundi utakmice, preko Žarka Varajića postigao koš, doneo pobedu i titulu Jugoplastici. Nikad neću zaboraviti taj osećaj”.

5.Životni i sportski moto?

“Za mene je sport viteštvo. Sport je čestito, pošteno nadmetanje sa željom da se bude bolji od sportskog rivala. Takođe, uvek sam bio miran, ponašao sam se korektno bez tehničke greške u karijeri. Dobio sam i nadimak ‘gospodin pod koševima’ što mi je godilo. I u svakodnevnom životu odnosno biznisu trudim se da negujem džentlmenske manire. Na taj način sam išao i idem kroz život”.

Bonus pitanje za našeg gosta: Šta u MOZZARTU odigrati na utakmicu  koja dolazi iz Belorusije, BELŠINA – MINSK. Tokom priprema domaći su ostvarili skor od 4:2:2. Minsk je odigrao više kontrolnih utakmica uz skor 5:3:4. Minsku su pripala poslednja tri okršaja, a ukupni skor je 10:5:11. Minsk je pobeđivao sa 3:0, domaći sa 4:0.

“Golovi, pokušajte sa tri plus”.  

 IZVOR: MOZZART SPORT

Pišu: Nela i Đurđe MEČANIN

Djurdje.mecanin@mozzartbet.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar