Sport

PET NA PET – DUŠAN MANDIĆ: U Dohi, prvo očekujem da se plasiramo na OI u Parizu, a potom i da osvojimo medalju

Živi svoj život i uživaj”, poručuje nam veliki čovek, vaterpolista i sportista!

282pregleda

Danas vam predstavljamo jednog od najuspešnijih srpskih vaterpolista – Dušana Mandića! Rođen je u Kotoru 16. juna 1994. godine, i već dugi niz godina briljira u vaterpolo bazenima.

Dušan je svoju bogatu karijeru gradio u nekoliko klubova. Prve vaterpolo zamahe napravio je u ekipi Primorca iz Kotora, a 2010. godine prešao je u Partizan. U saradnji sa trenerom Igorom Milanovićem, Dušan je brzo napredovao i postao ključni igrač Partizana. Tokom pet godina provedenih u ovom klubu, osvojio je nekoliko titula šampiona Srbije, Kupa, kao i Evroligu. Nakon Partizana, Mandić je nastavio svoju karijeru u italijanskom klubu Pro Reko. Sa ovom ekipom je osvojio mnoge titule, uključujući titule šampiona Italije i Evrolige. Upravo je na finalnom turniru Lige šampiona u Beogradu osvojio titulu prvaka Evrope i proglašen za najboljeg igrača turnira. Nastupao je za klub sa Novog Beograda.

Debitovao je za nacionalni tim na Olimpijskim igrama 2012. godine i od tada je postao neraskidivi deo srpske reprezentacije. Do sada je odigrao preko 200 utakmica i postigao neverovatnih 289 golova. Na Olimpijskim igrama je takođe ostvario impresivne rezultate. Debi za Srbiju imao je u Londonu 2012. godine, gde je osvojio bronzu. Ali njegov pravi blistavi trenutak na Olimpijskim igrama dogodio se četiri godine kasnije u Riju, kada je uprkos povredi uha dao svoj doprinos ekipi u osvajanju zlatne medalje. Svetska prvenstva takođe su bila deo Mandićeve uspešne karijere. Propustio je prvenstvo u Barseloni 2013. godine, ali je u Kazanju 2015. godine osvojio svoje prvo zlato sa svetskog takmičenja. Bio je član bronzanog tima na prvenstvu u Barseloni 2017. godine, dok je 2019. godine bio peti sa podmlađenom selekcijom Srbije u Gvanžuu. Na evropskom prvenstvu, Dušan je takođe imao neverovatne uspehe. Osvojio je tri zlata na evropskim takmičenjima, u Budimpešti 2014, Beogradu 2016. i Barseloni 2018. Bio je važan član tima koji je osvojio zlato u Beogradu 2016, gde je postigao čak 16 golova. Osim na velikim takmičenjima, Mandić je imao i uspehe na drugim turnirima. Kapitenski je predvodio ekipu na osvajanju Svetskog kupa u Almatiju 2014. godine i osvojio zlato. Takođe, osvojio je bronzu na Svetskom kupu 2018. godine, kao i zlato na Mediteranskim igrama iste godine. U Svetskoj ligi je bio četiri puta šampion, a 2015. godine je proglašen za najkorisnijeg igrača. Dušan Mandić je dobio i zaslužena priznanja za svoje izuzetne sportske uspehe. Olimpijski komitet Srbije ga je 2012. godine nagradio za najboljeg mladog sportistu. Takođe je dobio i Zlatni lik svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca od mitropolita Amfilohija 2016. godine.

Dušan Mandić je definitivno jedan od najtalentovanijih vaterpolista srpske reprezentacije. Sa svojim dosadašnjim uspesima, sigurni smo da će nastaviti da blista i donosi pobede svojim timovima i reprezentaciji.

1.Da li ste svojevremeno trenirali još neki sport i koji?

“Da, više sportova, džudo, jedrenje, karate i tenis”.

2.Ko Vam je bio sportski uzor, idol, u danima odrastanja?

“Veliki sportisti Vlada Vujasinović i Igor Milanović”.

3.Klubovi koje nosite u srcu ?

“Partizan, Pro Reko i Ferencvaroš”.

4.Sportski događaj, meč, koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?

Finale Svetske lige protiv Hrvata, u Beogradu, na Tašmajdanu, pod kišom. Oba finala OI u Riju i Tokiju”.

5.Životni ili sportski moto?

“Živi svoj život i uživaj”.

Bonus pitanje, šta priželjkujete da uradite u Dohi na SP?

“Prvo da se plasiramo na OI u Parizu, a potom i da osvojimo medalju”, konstatuje igrač Ferencvaroša Dušan Mandić.

Đurđe Mečanin

Foto: Facebook/Pro Reko

 

Ostavite komentar