Sport

PET NA PET – Mijo Kadija: Vrhunski igrači se rađaju, prosečni se prave na terenu, ne preko interneta

Sadašnji strateg Lovćena, ali i mogih klubova i selekcija, voleo je Kiću, Praju i Mirzu!

1.42Kpregleda

U sredu smo imali još jednog pravog gosta za plemenitu akciju kompanije MOZZART Humanitarni tiket u podne. Dobrotvorni kladilac bio je košarkaški trener Miodrag Kadija.

Odrastao je u vremenu kad su se deca bavila raznim sportovima pa se i Mijo okušao u fudbalu, stonom tenisu, a paralelno je trenirao odbojku i košarku. Ljubav prema basketu i košarkaškom klubu Lovćen je prevagnula, ali se konačno opredelio za studije u Sarajevu.

Rano je uplovio u trenerske vode, a od velikog broja značajnih utakmica za Mozzart Sport je izabrao duel sa kontinentalnog šampionata kad je sa kadetima SiCG uzeo zlato.

Kao trener radio je još u podgoričkoj Budućnosti, beogradskim klubovima Atlasu i Avala Adi, Igokei iz Aleksandrovca, Strumici, Teodu i sad ponovo u Lovćenu. Cetinjani upravo u nedelju igraju prvenstvenu utakmicu sa Podgoričanima.

Ali, da pogledamo odgovore trenera Lovćena na MOZZART – ovih pet pitanja…

1.Da li ste svojevremeno pored košarke trenirali još neki sport i koji?

“Naše generacije su non – stop bile na sportskim terenima. Bavio sam se fudbalom, čak sam igrao za neku mlađu reprezentaciju, čini mi se na Dorćolu. Pored fudbala oprobao sam se u stonom tenisu, odbojci, koju sam paralelno igrao sa košarkom. Međutim, ljubav prema Lovćenu, u kome sam košarku trenirao od pionira, je nadvladala. Potom sam se ipak opredelio za studije u Sarajevu, a i veoma mlad sam krenuo sa trenerskim poslom”.

2.Ko vam je bio sportski uzor, idol, u tinejdžerskim danima?

”Živeli smo u velikoj Jugoslaviji i gledali velike igrače. Sanjali smo da što pre dostignemo taj nivo. Svi smo voleli Kiću, Praju, Mirzu Delibašića…oni su obeležili jedan period. Kasnije stigli su novi veliki igrači, poput Dražena Petrovića, koji su takođe ostavili dubok trag u našoj košarci i sportu generalno”.

  1. Koji klub nosite u navijačkom srcu?

“Nikad nisam bio ostrašćen. Kao dečak navijao sam za Crvenu zvezdu, međutim, najviše sam voleo da gledam večite derbije. Jedva sam čekao da na red dođe derbi, uživao sam”.

4.Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?

“Značajnih sportskih događaja ima više, ali ovom prilikom izdvajam kontinentalno prvenstvo kad sam sa kadetskom reprezentacijom stigao do zlatne medalje. Moju trenersku karijeru obeležio je i debi Budućnosti u elitnoj ligi Evrope. Potom, sa Lovćenom sam dobio Partizan koji je vodio legendarni trener Ranko Žeravica, a za ‘crno – bele’su igrali sve sami reprezentativci. Tu utakmicu smo odigrali u Baru. Naravno, ima još utakmica koje su mi ostale u lepom sećanju”.

5.Životni i sportski moto?

“Kao trener uvek sam se trudio da imam pošten odnos sa igračima. Da budem motivisan i da pružam svoj maksimum. Ako sam uspeo u tome to će mi dati novu snagu, energiju, želju…Vrhunski igrači se rađaju, prosečni se prave, ali na terenu, ne može se sve naučiti uz pomoć internet”.

Bonus pitanje za našeg gosta: Šta u MOZZART – u  odigrati na utakmicu  koja dolazi iz Bundeslige, MAJNC – LAJPCIG. Istorija je na strani RB –a, 1:1:3 i najveći trijumf  Lalpciga od 4:1. U Nemačkoj Lajpcig ima poslednjih osam pobeda. Majnc u poslednjih pet utakmica beleži poraz pa pobedu. Gubio je od Bajerna, Verdera, Borusije…Poslednji međusobni meč završen je trijumfom RB od 4:1.

“Nadam se da na ovom duelu mreže neće mirovati, tri plus”.

 IZVOR:MOZZART SPORT

Pišu: Nela i Đurđe MEČANIN

Djurdje.mecanin@mozzartbet.com

 

Ostavite komentar