Sport

PET NA PET – Veselin Toza Matić: Uzor mi je bio Kićan, a navijam za Crvenu zvezdu!

Poznatom treneru nakon Poljske, Irana, Libije i Sirije reprezentacija Indije će biti peta zemlja u kojoj će voditi nacionalni tim!

975pregleda

Kao dečak bavio se svim sportovima. Trenirao je odbojku, ali je pred svaki odbojkaški trening sa drugovima igrao basket. Tako je lagano uplovio u košarkaške vode. Iz bogate košarkaške karijere našeg gosta, koji je nedavno bio učesnik Humanitarnog tiketa u podne izdvajamo trenerski rad u OKK Beogradu, Zvezdi, Partizanu, ali i sa nacionalnim timovima Poljske, Irana. Libana i Sirije. Individualno je radio sa zvezdama poput Peđe Stojakovića, Željka Rebrače, Vladimira Radmanovića, Predraga Drobnjaka, Marka Jarića…U preko trideset zemalja održao je košarkaške klinike. Biran je za najboljeg trenera Estonije. Otac je košarkaša Andrije Matića koji studira u SAD – u. Dugogodišnji je glavni trener kampa za šutere na YUBACU – u. Kao i do sad sa puno energije, entuzijazma, želje za novim dokazivanjem uskoro preuzima mušku reprezentaciju Indije i to će biti peti nacionalni tim koji će predvoditi. Srbija će u Indiji imati dvojicu košarkaških selektora, ženske i muške reprezentacije, Zorana Višića i Tozu Matića.

1.Da li ste svojevremeno pored košarke imali dodira sa još nekim sportskim aktivnostima i kojim?

“Veoma aktivno sam trenirao odbojku. Bili su tu drugari iz škole ‘Đuro Đaković’, zajedno smo trenirali, ali pred svaki trening kao po pravilu igrali smo basket. I tako spontano sam sa odbojke prešao na košarku”.

2.Ko Vam je bio uzor, idol, u tinejdžerskim danima?

” Uvek je bilo uzora iz starijih generacija koje su bile popularne u vreme mog odrastanja. Tad se znalo, subotom u 17.00 sati na televiziji smo gledali mečeve tadašnje domaće košarkaške lige. Izuzetno kvalitetne, sa dosta dobrih igrača, a ja sam iz tog mnoštva zvezda izdvajao Dragana Kićanovića Kiću”.

3.Koji klub nosite u navijačkom srcu?

“Crvena zvezda je klub za koji navijam”.

4.Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?

“Iz realno bogate košarkaške karijere uvek ću se sećati utakmice koju smo dobili nakon četiri produžetka što je svojevrstan raritet. Među mnogobojnim trofejima i priznanjima izdvajam trenutak kad smo pokorili Aziju sa selekcijom Irana. Dugogodišnji sam glavni trener kampa za šutere na YUBACU – u i na Kopaoniku sam imao puno lepih trenutaka. Kao i do sad sa puno energije, entuzijazma, želje za novim dokazivanjem uskoro preuzimam reprezentaciju Indije i to će biti peti nacionalni tim koji ću predvoditi. Srbija će u Indiji imati dvojicu košarkaških selektora ženske i muške reprezentacije, Zorana Višića i mene”.

5.Životni i sportski moto?

“Za uspeh u životu potrebni su entuzijazam, energija, permanentno usavršavanje…Potrebno je učiti od boljih da bi i sam postao bolji čovek i trener”.

IZVOR:MOZZART SPORT

Pišu: Nela i Đurđe MEČANIN

Djurdje.mecanin@mozzartbet.com

 

Ostavite komentar