MozzartPet na pet

PET NA PET – Žan Tabak: Borbu treba voditi na dnevnoj bazi, da svakog dana prevazilaziš samog sebe

Trener Zelene Gore seća se da je nakon utakmica odigranih za Hjuston i Fener odvezao suprugu da se porodi!

61views

Sa splitskom Jugoplastikom ima osvojene tri titule prvaka Evrope. Pre odlaska u NBA ligu nastupao je za Livorno i Milano. Potom su se ređale NBA sezone u Hjustonu, Torontu, Bostonu, Indijani…Između je Žan Tabak odigrao sezonu za Fenerbahče, a konačnim povratkom u Evropu zaigrao je za Real, Huventud, Malagu…

Sa reprezentacijom Hrvatske ima osvojeno srebro sa Olimpijskih igara odnosno bronzu sa Evropskog prvenstva.

Po okončanju igračke karijere uplovio je u trenerske vode. Prvo kao asistent u Realu, Sevilji, potom kao prvi trener Trefl Sopota, Kahe, a sa trenutnim klubom Zelenom Gorom ima ugovor na još godinu dana.

Tabak kaže da su u Zelenoj Gori sezonu proglasili za veoma uspešnu. Klub je proglašen za šampiona države, a uz titulu izborio je plasman u plej of VTB lige.

Naravno, kao trener ide korak, po korak…Ovo je Tabaku jedna od stanica pre nego što se vrati u Španiju. Pošto živi u Madridu, želi da se vrati u ACB ligu jer se u Španiji igra najbolja košarka u Evropi.

“Privilegija, luksuz, je da se čovek bavi svojim pozivom i živi sa porodicom”, poručuje za Mozzart Sport Žan Tabak i odgovara na naših pet pitanja.

 1.Da li ste se svojevremeno bavili još nekim sportskim aktivnostima osim košarkom?

“Odrastao sam u drugom društvenom sistemu zajedno sa svojim vršnjacima. Treninzi se nisu plaćali pa smo se okušali u raznim sportskim aktivnostima. Krenuo sam sa plivanjem, pa prešao na odbojku, jedrenje, rukomet, vaterpolo i na kraju počeo da igram košarku. Sa košarkom sam počeo kad sam imao 14 godina. Danas, sa mini basketom počinju vrlo rano, sa pet, šest, sedam godina…Druga varijanta je da se krene sa bazičnim sportovima, atletikom, gimnastikom, plivanjem pa tek posle na neki sport sa loptom”. 

2.Ko vam je bio uzor, idol, u tinejdžerskim danima?

 “Respektujem sve sportiste i sportove. Posebno jer znam da se do rezultata stiže uz veliki napor i trud. Nisam neki navijač, više sam takmičar, želim da učestvujem u nadmetanju”. 

3.Koji klub nosite u navijačkom srcu?

“Naravno, Jugoplastiku, tu mi je dom. A od kada sam otišao iz Splita za mene više nije bilo utakmica kod kuće i na strani. Bilo kad sam bio igrač ili sada kao trener”.

4.Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?

“I tu se razlikujem. Vezujem se za ljude, manifestaciju, a ne konkretnu utakmicu. Moja supruga je, sa dvoje dece, dobila trudove za vreme utakmica koje sam igrao. Ukoliko se sećam, Hjuston i Klipersi odnosno Fenerbahče i Efes. Sačekala je da se mečevi završe pa smo zajedno otišli u porodilište. Porodica je na prvom mestu”.

5.Da li imate životni ili sportski moto?

“To je važilo za sve sportiste iz moje generacije. Da svakog dana daš jedan odsto više nego minulog dana. I sada se toga pridržavam. To je više borba sa sobom nego sa rivalom. Borba na dnevnoj bazi, superacija, prevazilaženje samog sebe”.

Bonus pitanje za našeg gosta: Šta u MOZZARTU odigrati na utakmicu iz  Češke, OPAVA – BOHEMIANS. Domaći su sve tri utakmice odigrane u maju remizirali. Rivali su pet mečeva dobili, a tri odigrali nerešeno. Na poslednja dva duela bilo je golova, četiri i više. Međusobni skor glasi 1:3:6.

“Tri plus”.

 

IZVOR: MOZZART SPORT

Djurdje.mecanin@mozzartbet.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar