Društvo

Srpski studenti najbolji na svetu na takmičenju u robotici

1.05Kpregleda

Tim studenata PMG robotics sa novosadskog Fakulteta tehničkih nauka, osvojio je prvo mesto na ovogodišnjem takmičenju EUROBOT 2019. u Francuskoj i tako Srbiju učinio najboljom u ovoj oblasti među ekipama iz celog sveta. Studenti četvrte godine mehatronike, posle pet takmičarskih rundi, plasirali su se u plej-of sa još sedam timova, a u finalnom meču, PMG robotics je iza sebe ostavio ruski tim Reset ca Skoltech kosmičkog centra, Instituta za nauku i tehnologiju iz Moskve.

Studenti FTN su već 19. put predstavljali Srbiju na EUROBOT i svake godine su imali zapažene uspehe, zauzimajući više puta drugo, treće i četvrto mesto. Ove godine su, po rečima doc. dr Jovice Tasevskog, učinili da Srbija bude prvak u toj oblasti u veoma jakoj konkurenciji zemalja sveta, i kada je reč o znanju, ali i opremi od koje su napravljeni roboti.

Novosadski studenti su, predočava prof. dr Branislav Borovac, više od pola godine intenzivno radili na robotima i svojim uspesima su, pored znanja, pokazali i istrajnost i posvećenost rešavanju zadataka.

– Svako može jedanput da napravi uspeh, ali kada on dolazi u kontinuitetu, to je dokaz da je dobar i kvalitetan rad iza njih – istakao je prof. dr Borovac.

Ne krijući zadovoljstvo velikim uspehom svojih studenata, prof. dr Bojan Lalić, direktor departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment na FTN, napominje da, kada se popne na najviše mesto na takmičenju sa sebi sličnima, onda reči samo sputavaju sjaj odličja.

– Pobeda inteligencije, snage, volje, snova, znanja i ljubavi prema tehnologijama koje će doneti bolje sutra jeste pobeda koja otvara nove horizonte za takmičenja u budućnosti – kaže prof. dr Lalić. – Ali će ta takmičenja biti u realnom svetu, a nagrada će biti posao koji volite i koji vam omogućava da svi oni koje volite lepo žive sa vama. Ponosni roditelji znaju koliko je to važno i koliko im ovi trenuci znače.

Iz sveta čak 33 tima

U francuskom gradu gradu La Roš Sir Jon, na EUROBOT, od 30. maja do 1. juna okupila se 33 tima iz 16 zemalja Evrope, Afrike i Severne Amerike. Srbiju su predstavljala tri tima, pobednici Nacionalnog takmičenja, a osim PMG robotics, nadmetali su se i Memristor i Probotech, takođe sa FTN. Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je “Atom faktori”, u čast Dmitriju Mendeljejevu, velikom hemičaru, koji je pre vek i po revolucionarno promenio naša shvatanja materije i napravio klasifikaciju hemijskih elemenata.

Zadatak

Roboti su imali zadatak da na terenu izvedu akcije koje simbolično predstavljaju eksperiment, klasifikuju i mere atome, ali i druge stvari potpuno autonomno.

eKapija

Ostavite komentar