Pravoslavlje

“Teofil 1198”, udruženje Svetog manastira Hilandara, proslavio praznik Svetog vladike Nikolaja Žičkog

Ciljevi Teofila 1198 su sprovođenje projekata usmerenih ka deci, mladima i višedetnim porodicama. Zadaci su i unapređenje socijalne zaštite, obrazovanja, kulture i umetnosti, kao i duhovno osnaživanje korisnika!

1.18Kpregleda

Dobrotvorno – obrazovno udruženje Svetog manastira Hilandara “Teofil 1198” proslavio praznik Svetog vladike Nikolaja Žičkog, koji se slavi 03. maja/20. aprila, a ove godine, izuzetno 09.05. Ova svetiteljska ličnost bio je uzor humanitarnog rada i posebno je poznat po svojoj ljubavi prema deci.

Udruženje “Teofil 1198”, osnovano pre nekoliko meseci, sprovodi projekte usmerene ka deci, mladima i višedetnim porodicama. Cilj je unapređenje socijalne zaštite, obrazovanja, kulture i umetnosti, kao i duhovno osnaživanje korisnika.

Jedan od važnih događaja je i organizacija kampa za decu i omladinu u Sijarinskoj banji. Kroz ovaj projekat, pružiće podršku kroz smeštaj, ishranu, rekreaciju i obrazovne sadržaje kako bi omogućili korisnicima da se osamostale i budu funkcionalni članovi društva.

Na obeležavanju praznika Svetog vladike Nikolaja Žičkog, između ostalih govorila je generalni sekretar Udruženja Nela Mečanin.

“Idejni pokretač i predsednik Upravnog odbora Udruženja je Visokoprepodobni arhimandrit Metodije, iguman Svete carske srpske lavre manastira Hilandara. Duhovna podrška manastirskog bratstva, njihova ljubav i vizija ogledaju se u spremnosti da Hilandar, iako se nalazi van Srbije, ima veliku želju da nesebično učestvuje u ostvarivanju ciljeva Udruženja u oblasti socijalne zaštite, obrazovanja, kulture i umetnosti, kao i duhovnom osnaživanju dece, omladine i celokupnog srpskog naroda, kako u zemlji, tako i u dijaspori. Imajući u obzir da je snaga uvek u jedinstvu, jedan od ciljeva kome težimo je i povezivanje dva bratska, jednoverna naroda, Srba i Grka. S tim ciljem, uspostavljena je tesna saradnja sa dobrotvornom organizacijom „Teofilos“ koja sa blagoslovom Hilandara deluje u Grčkoj”, kazala je Nela Mečanin.

Odlukom Sveštenog sabora staraca manastira Hilandara, udruženje slavi Svetog vladiku Nikolaja Žičkog koji je predstavljao uzor haritativnog rada, kako u Žičkoj eparhiji, tako i u Eparhiji ohridsko – bitoljskoj i bio poznat po tome što je dobar deo svog episkopstva po sveti o potrebitoj deci.

“Vladika Nikolaj Žički osnovao je hranilišta u Čačku, a kasnije i dobro poznato sirotište Bogdaj u Bitolju. Voleo je decu i ona su volela njega. Na ovaj praznik, pre tačno godinu dana dogodio se i tragičan događaj u kome su od ruke svog školskog druga postradala deca i čuvar u OŠ „VladislavRibnikar“ u Beogradu, tako da je i to jedan od razloga zbog koga je Sabor staraca odlučio da naše udruženje slavi Svetog vladiku Nikolaja, uzdajući se u njegove Svete molitve da se tako nešto nikada više ne ponovi. Odlomak iz vladikinih „Molitvi na jezeru“, govorila je učenica čačanske Gimnazije, Mina Gošnjić”, istakla je generalni sekretar “Teofila 1198” sestra Nela Mečanin napomenuvši.

“Rad Udruženja Teofil 1198 usmeren je ka deci i mladima, kao i  višedetnim porodicama. Naš zadatak se sastoji u tome da pomažemo kroz projekte koji će imati dugoročni učinak, a nanačin koji će korisnicima omogućiti da budu funkcionalni i da se mogu osamostaliti. Pored toga, cilj nam je da ulažemo u mlade ljude koji će docnije moći da pomažu drugima, jer oni predstavljaju budućnost ove zemlje”.

Slavu su svojim prisustvom i pesmama oplemenila deca iz dečjeg hora “Irmos”.

KAMP ZA DECU I OMLADINU U SIJARINSKOJ BANJI

“Privođenje u namenu više objekata za smeštaj, ishranu, rekreaciju i obrazovne sadržaje namenjeni korisnicima naših projekata koji se nalaze u ovom banjskom naselju”.

Hvala vam na podršci i širenju dobrote! Teofil 1198 

Ostavite komentar