KulturaPravoslavlje

Milivoje Ranđić: I Sveti Vladika Nikolaj se starao o Hilandaru i govorio da je on barometar srpskog naroda

Direktor Zadužbine manastira Hilandara je istakao da Hilandar želi da bude podrška svojoj crkvi, svom narodu,  i da ga boli svaka od naših rana. Rane iz Ribnikara, Orašja, Dubone…svaki izbeglički zbeg, svaka nebriga o našoj deci!

605pregleda

Na slavi, Sveti Vladika Nikolaj Žički, Dobrotvorno – obrazovnog udruženje Svetog manastira Hilandara “Teofil 1198” govorio je i direktor Zadužbine Svetog manastira Hilandara Milivoje Ranđić.

“Najpre da prenesem pozdrave našeg zemljaka Metodija, visokoprepodobnog arhimandrita i igumana Svete carske lavre manastira Hilandara, kao i sveštenog sabora, koji su me delegirali da vam se obratim. Šta hoće manastir Hilandar? Kakav je to cilj, da osnuje ovakvo udruženje, da podrži njihov rad? Ništa drugo, nego ono što je Hilandar radio 826 godina! Prvo je, kao visoka škola, koju je postavio Sveti Sava, koja je bila podvižnička i učena, radio na buđenu svog naroda. Srbi su ušli u hrišćansku civilizaciju toga vremena, Hilandar je pomogao srpsku crkvu, kroz vekove, srpske episkope, patrijarhe, i za vreme Turaka”, podvukao je direktor Zadužbine Svetog manastira Hilandara Milivoje Ranđić.

Potom je Srbija počela da brine o svom Hilandaru i ujedno prevaspitavala sebe, naglasio je Ranđić, i nastavio.

“Srbija se upoznavala sa Hilandarom, prevaspitavala je sebe, pomagala našem manastiru da bi joj on uzvraćao. Sveti Vladika Nikolaj se starao o Hilandaru i govorio da je on barometar ovog srpskog naroda. Danas Hilandar želi da bude podrška svojoj crkvi, mi smo narod kršten, narod koji ima svoju otadžbinsku crkvu, koju boli svaka od naših rana. Rane iz Ribnikara, Orašja, Dubone…Svaki izbeglički zbeg, svaka nebriga o našim najmlađim pripadnicima. Dolaze u Hilandar mnogi poklonici, donose glasove, čuje Hilandar kakvi su problemi u otadžbini i ima potrebu da na njih odgovori. Kao i uvek, podvižnički, molitveno, monaški…Ne prekidajući ni sata taj duhovni ciklus, svih 365 dana u godini. U ove dane, kada proslavljamo vaskrsenje Hristovo, spas njegov koji je doneo našoj paloj prirodi, mi živimo u telu, mada je duhovno delanje prevashodno. Hilandar želi da okupi ljude koji su spremni da pomognu, sa svima da sarađuje, nastupa po onoj drevnoj “gde ja stadoh, ti produži, što ja ne mogoh, ti ćeš moći”. Hilandar ima večitu ljubav prema srpskom narodu, našoj crkvi, otadžbini…Od ove dece, da upotrebim vojnički izraz, regrutovaće se i neki budući Hilandarski monasi. Neka je Blagosloveno, Teofilu 1198 i svima nama sa njim”, zaključio je Milivoje Ranđić.

FOTO:

 

     

Ostavite komentar