Ostalo

U Beogradu je na današnji dan rođen poznati čačanski sportski lekar

Doktor LJubiša Dmitrović!

292pregleda

Na današnji dan pre 85 godina, 8. januara 1938. godine, u Beogradu je rođen poznati čačanski sportski lekar, doktor LJubiša Dmitrović. Iako mu je mesto rođenja Beograd, doktora LJubišu koji je već 55 godina u Čačku Čačani smatraju svojim. Doktor Dmitrović završio je Medicinski fakultet u Beogradu 1963. godine. Medicinsku praksu započeo je u Čačku 16. decembra 1964. godine. Tu se oženio suprugom koja je takođe doktorka i u braku sa njom dobio dve kćerke koje su obe krenule stopama roditelja: jedna oftalmolog, druga stomatolog. U Čačku je stvorio brojna prijateljstva i ostao da živi. Radio je u čačanskom Domu zdravlja – Zdravstvenoj stanici broj 4 (Palilule) do 1970. godine kada započinje specijalizaciju iz ortopedije i prelazi u čačansku Bolnicu. Na odeljenju ortopedije radi do 1994. godine kada osniva sopstvenu ortopedsku ordinaciju. Zvanično je u penziji već 15 godina, ali i dalje je veoma aktivan, svojim višedecenijskim iskustvom leči sportiste i ostale sugrađane. Voli da putuje i obilazi razne krajeve Evrope, ali i druge kontinente.

Vezanost za sport doktor Dmitrovića traje više od pola veka. Prvo je, kao srednjoškolac, trenirao košarku u “Crvenoj zvezdi”, a potom se bavio automobilizmom. Vozio je na reli takmičenjima početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Iz tog perioda ima zlatnu medalju namenjenu prvaku Jugoslavije u konkurenciji suvozača (1970. godine), vozeći sa poznatim čačanskim reli vozačem Mišom Lijeskićem.

Doktor Dmitrović je klupski lekar u čačanskom košarkaškom klubu “Železničar” od 1974. godine. Neprekidno više od četiri ipo decenije sa “Želom” deli sve uspehe i neuspehe. Sa košarkaškim reprezentacijama osvajač je jedne zlatne medalje na svetskom prvenstvu, dve zlatne na evropskim prvenstvima, srebrne medalje na evropskom prvenstvu i dva zlata na prvenstvima Balkana. Doktor LJubiša Dmitrović je bio lekar jugoslovenskih košarkaških reprezentativnih selekcija na sledećim takmičenjima: Na 10. Evropskom prvenstvu za juniore u Dimitrovgradu i Haskovu održanom u avgustu 1982. godine gde je osvojena srebrna medalja, potom na 13. Evropskom prvenstvu za juniore u Srbobranu i Vrbasu održanom u avgustu 1988. godine gde je naša reprezentacija trijumfovala, zatim na 5. kadetskom prvenstvu Evrope odigranom u glavnom gradu Sirije – Damasku, u julu 1979. godine, gde je naša reprezentacija ponovo trijumfovala. LJubiša se najradije seća Bormia (Italija) i 3. juniorskog prvenstva sveta, koje je održano krajem jula i početkom avgusta 1987. godine. Tu reprezentaciju je selektirao Svetislav Pešić, a igrali su Vlade Divac, Dino Rađa, Saša Đorđević, Toni Kukoč, Nebojša Ilić, Miroslav Pecarski, Luka Pavićević i drugi. Jugoslovenska reprezentacija je prosto pregazila je sve protivnike i osvojila šampionsku titulu, pri tome pobedivši dva puta američku reprezentaciju. Čačak je bio domaćin 12. juniorskog prvenstva Balkana 1975. godine gde je jugoslovneska reprezentacija ponovo ubedljivo trijumfovala. Sličnio je bilo i na 16. juniorskom prvenstvu Balkana održanom u Kragujevcu 1979. godine. Doktor Dmitrović je bio sportski lekar svih tih šampionskih reprezentacija.

Za svoj višedecenijski rad, zalaganje i rezultate, između ostalih priznanja, doktor LJubiša Dmitrović dobitnik je i “Decembarske nagrade grada Čačka” 2018. godine.

U ime članova Udruženja Čačana u Beogradu želimo našem dragom doktoru LJubiši Dmitroviću srećan rođendan uz najiskreniju zahvalnost za sve što je učinio u svom višedecenijskom angažovanju u Čačanskom sportu i zdravstvu.

S poštovanjem,
UDRUŽENJE ČAČANA U BEOGRADU

Ostavite komentar