Ostalo

Voće koje brzo daje plodove, a može se gajiti i u saksijama

1.38Kpregleda

Gajiti hranu koju jedemo je uvek interesantno, a na prvom mestu zdravo jer znamo šta jedemo. Međutim, svi znamo da drveće i žbunaste biljke sporo rastu i da morate da sačekate i po nekoliko godina da biste uživali u njihovim plodovima. Ipak, ukoliko prilikom planiranja dvorišta ili bašte uključite ove brzorastuće voćke, čiji je uzgoj relativno lak, za kratko vreme ćete moći da uživate u slasti njihovih plodova.

U narednim redovima predstavićemo vam 5 voćnih vrsta koje možete posaditi jer se lako uzgajaju i održavaju, a u čijim plodovima možete da uživate za kratko vreme.

Borovnica

Ako imaju kiselu zemlju i sunčano mesto, borovnice mogu uspeti u gotovo svakom vrtu i njihovi plodovi jako brzo dolaze na berbu. Ovi višegodišnji grmovi tolerišu malo senke, ali neće dati toliko ploda koliko bi imali na punom suncu. Većini borovnica potrebna je još jedna sorta u blizini da bi rodile puno voća, pa je najbolje zasaditi barem dva sorte iste vrste u svom dvorištu, kako biste osigurali dobru berbu.

Biljke borovnice mogu se uzgajati i u kontejnerima. Bobice ovih brzorastućih voćnih biljaka spremne su za berbu dva do četiri meseca nakon cvetanja i rodiće pun plod godinu ili dve nakon sadnje. Ako vas interesuje da ih posadite obavezno pogledajte kako se borovnice uspešno gaje u nekoliko proverenih koraka.

Malina

Maline su jedno od najlakših biljaka za uzgoj u kućnoj bašti. Jednom kada znate kako uzgajati i brinuti se o malini, imaćete ovog voća na pretek u leto. Prvi korak u uzgoju malina je odabir prave vrste za vas. Malina dolazi u dve kategorije: letnja i jesenja. Malina jako brzo i snažno raste.

Ukoliko želite da stabljike maline držite pod kontrolom možete ih uzgajati u posudama. Malina ne dolazi odjednom na berbu već ima period zrenja, tako da ćete imati maline od leta do jeseni. Maline najbolje uspevaju tamo gde su duge, hladne zime i duga prohladna proleća. Dobro drenirana zemlja je takođe obavezna.

Marakuja

Marakuja potiče iz Kolumbije i tropsko je voće, a predstavlja zimzelenu penjačicu. Najbolje uspeva, naravno, tamo gde nema jakih mrazeva, ali može da se gaji kod nas u zatvorenom ili u baštama, samo treba dobro da se zaštiti od mraza. Marakuja ima okrugao plod, a boja može da varira od žute do tamno ljubičaste. Zahteva mnogo svetlosti i potrebno joj je intezivno zalivanje.
Idealna temperatura za marakuju je 20-30 stepeni Celzijusovih, a ako je vlažnost vazduha 60-70%, u tim uslovima za godinu dana može da poraste i 9 metara. Zimi, može da izdrži temperaturu do -2, kada počinje lišće da joj opada. Ipak, ne treba brinuti jer će se na proleće brzo obnoviti. Od marakuje možete da očekujete pun rod samo za godinu i po dana.

Jagode

Jagode su višegodišnje biljke iz porodice ruža. Jagode se vrlo lako gaje, a najbolje uspevaju na suncu i dobro dreniranom zemljištu. Prve godine, morate biti hrabri i ukloniti sve cvetove, kako bi uspostavile dobar korenov sistem. Počnite da berete jagode godinu dana nakon sadnje.
Najveći prinos će imati najmlađe biljke, odnosno naredne godine će prinos opasti. Možete ih saditi u bašti ili u saksijama. Obavezno pogledajte video vodič kako gajiti sočne jagode u saksiji.

Smokva

Smokve vole duga, suva i vruća leta. Lako se gaje u bašti ili u dvorištu, a isto tako lako rastu i u saksijama. Iako vole toplu klimu mogu brzo da se regenerišu ako smrznu. Smokve uspevaju i na našem podneblju, a ukus sveže smokve ne može da se meri ni sa čim, kao ni slatko od ovog voća.
Smokva je voće koje se lako gaji i u posudama jer se dobro prilagođavaju ograničenim uslovima – zapravo vole biti vezane korenom. Smokve počnu da rađaju već prve godine. Plodovi moraju sazreti na drvetu pre nego što se uberu; neće sazreti kada su ubrani nezreli. Osim što je ukusna i hranljiva, smokva poseduje i različita lekovita svojstva. Zato, gde god nađeš dobro mesto ti smokvu posadi.

eKapija

Ostavite komentar