Sport

Na današnji dan pre 78 godina, u Čačku je osnovan Košarkaški klub “Borac”

320pregleda

Pri kraju Drugog svetskog rata, na današnji dan pre 78 godina, 25. aprila 1945 godine, u Čačku je osnovan Košarkaški klub “Borac”. Po nekim drugim navodima Dan studenata 4. april 1945. godine vodi se kao datum osnivanja KK “Borac”, ali ipak je zvanično usvojen 25. april. Kao tvorci tog Borca ostali su upisani naši sugrađani Cale Kerković, Moske Nikolić, Baćo Todorović, Cole Stišović, Đoko Nikolić, Doco Azanjac, Dragić Jovanović, Slobodan Novogradić i Profesor Aleksandar Stefanović.

Kako tih prvih posleratnih dana u Jugoslaviji nije postojalo zvanično košarkaško takmičenje prvu utakmicu “Borac” je odigrao tri meseca po osnivanju protiv “Crvene Zastave” u Kragujevcu. U Prvoj saveznoj ligi Čačani su zaigrali davne 1954. godine. Početkom 1969. godine “Borac” dobija svoju zatvorenu halu, poznati čačanski hram košarke kraj Morave. Najbolji rezultat u istoriji kluba je četvrto mesto u Prvoj saveznoj košarkaškoj ligi Jugoslavije u sezoni 1972/1973.

Čuvena Čačanska škola košarke iznedrila je Jugoslovenske i svetske košarkaške zvezde među kojima su najpoznatiji Dragan Kićanović, Radmilo Mišović i Željko Obradović. Rame uz rame sa njima su i Dragan Arsić, Vlade Androić, Marko Ivanović, Radisav Ćurčić, Radivoje Živković, Predrag Katanić, Mirko Drobnjak, Obrad Šarančić, Dejan Vukosavljević, Dejan Mijatović, Uroš Tripković, Branko Jorović, Marko Marinović i mnogi, mnogi drugi. Spisak je toliko dugačak da ne vredi ni pokušavati pobrojati sve aktere čačanske košarkaške bajke. Uvek će ostati nebrojeno mnogo blistavih talenata koji su preciznim šutevima cepali mrežice u hali kraj Morave i bili strah i trepet čak i najjačim jugoslovenskim i evropskim timovima.

Borac se ove sezone takmičio u Kvalitetnoj ligi Srbije i u ABA 1 regionalnoj ligi. Odskora je na trenerskoj klupi bivši Borčev igrač Dejan Mijatović. Kao stubovi kluba tu su i gospodin Predrag Pantović, uspešni čačanski prvrednik koji obavlja funkciju Predsednika kluba i Upravnog odbora kluba, kao i gospodin Marko Ivanović, nekada poznati Borčev košgeter, a sada direktor kluba.

Svim bivšim i sadašnjim igračima KK “Borac”, trenerskom kadru, upravi i zaposlenima Udruženje Čačana u Beograu čestita jubilej uz želju da u godinama koje dolaze nadmaše uspehe koje su ostvarivali kroz svoju bogatu 78. godina dugu istoriju.

 

S poštovanjem,
UDRUŽENJE ČAČANA U BEOGRADU

Ostavite komentar