Sport

Borac ubedljivo savladao Helios i napravio veliki korak ka opstanku u ABA ligi!

Borac Mozzart – Helios Suns 96:78 (28:19; 29:23; 19:24; 20:12)

447pregleda

U prvom meču baraža AdmiralBet ABA lige sastali su se Borac Mozzart, koji teži opstanku u elitnom jadranskom takmičenju, kao i Helios Suns, ekipa koja ima želju da se ovim putem plasira rang više. Samo te informacije su dovoljne da se dokaže kakav je značaj imala utakmica koja je odigrana u hramu košarke kraj Morave. Naravno, iz tog razloga su oba sastava uložila silan trud tokom čitavih 40 minuta košarke. Ipak, lovorikama se mogao okititi samo jedan tabor, a u skladu sa očekivanjima, to je učinio tim koji predvodi Dejan Mijatović. Kada je zvuk sirene signalizirao kraj okršaja, konačan rezultat je glasio 96:78 (28:19; 29:23; 19:24; 20:12).

Takođe, vredno je pomenuti da je pre početka duela odana počast minutom ćutanja nedavno preminulom profesoru Aleksandru Stefanoviću, dugogodišnjem sportskom delatniku, jednom od pionira košarke u gradu na Moravi .

Treba reći još i to da je pre prvog zvižduka uručena nagrada Hanteru Hejlu, najboljem strelcu regularnog dela sezone. On je primio pehar od Mirka Drobnjaka, legende čačanske košarke. A lepo je naglasiti da je utakmici prisustovao Josip Farčić, nekadašnji igrač Borca i Partizana.

U skladu sa očekivanjima, Borac je furiozno otvorio susret, pa je preko Boldvina i Gagića došao do 5:0. Mirtič je uspeo da prekine seriju domaćina, ali samo na kratko, jer je Gagić nastavio da radi svoj posao pod košem. Nije prošlo ni tri minuta, a Čačani su imali plus sedam (9:2). Zbog toga je trener Jakara bio prinuđen da pozove prvi tajm aut. To mu nije puno pomoglo, jer je Helios teško nalazio put do koša protivnika. A Boldvin je uspeo da ubaci još dve trojke, tako da je Borac došao i do prve dvocifrene prednosti (15:4). U nastavku četvrtine Helios je uspeo na momente da dođe do pravog rešenja u ofanzivi, ali to nije bilo dovoljno da bi uhvatio priključak za rivalom, koji je sigurno vladao situacijom.

Munjevitom serijom 6:0 otvorena je druga četvrtina. Ujedno, Borac je dosegao do tada najvećih +15 (34:19). Klupa Heliosa nije imala drugo rešenje nego da potraži novi minut odmora. Ali odmah je Lešić spustio loptu na dno mrežice, a onda i Radonjić, tako da je domaćin dodatno povećao suficit. Tek je Sirc trojkom stavio tačku na nalet Čačana. U nastavku nije bilo mnogo bitnijih promena. Borac je suvereno držao konce igre u svojim rukama, tako da je Helios samo povremeno dolazio do realizacije. A čačanski tim je bio toliko dominantan, kao možda nikad tokom sezone. Zbog toga je na veliki odmor otišao vidno zadovoljan.

Kada je došlo vreme da krene treća deonica, oba sastava su ušla na teren pomalo rasejano, pa su vezali po nekoliko promašaja. Ali onda se Helios bolje uveo u ritam, pa je uspeo da smanji deficit na osam poena (61:53). Na redu je bio trener Mijatović da povuče svoje pulene na klupu radi savetovanja. Gosti nisu nameravali da se zaustave, već su dodatno smanili zaostatak. Reagovao je Boldvin, koji je posle dužeg perioda doneo poene svojoj ekipi. Zatim je Čarapić pogodio za tri, tako da je Borac ponovo imao finu prednost (68:55). Razume se, Slovenci se nisu predali, već su preko Luka došli do dve trojke. Njegov primer je sledio Bačvić, pa je Helios prišao na samo minus pet (71:66). Odgovorili su Čarapić i Hejl mini-serijom 5:0, tako da su Čačani mogli malo da odahnu.

Helios je bolje startovao odlučujući kvartal, pa je ponovo prišao na jednocifren broj poena. Da se još više ne približi postarao se Hejl, koji je ponovo bio uspešan sa distance. Borac se grčevito borio da drži rivala na pristojnoj distanci, iako to nije bilo lak posao. Helios je osetio da može do egala, tako da je na sve načine pokušavao da do toga i dođe. Ipak, Čačani su imali Hejla, koji nije hteo da dozvoli gostima da se previše približe. Ujedno, Borac je zategao i svoju odbranu, tako da je sigurnim korakom išao ka pobedi. Vreme je prolazilo, a Helios nije mogao više ništa da učini. Iako na malo teži način, Borac je na kraju došao do prve pobede u seriji, tako da je napravio dobru uvertiru za meč broj dva, koji će biti odigran već u petak u Sloveniji.

Borac Mozzart: Boldvin 25, Đ. V. Ćurčić, Glišić, Lešić 10, Tomašević, Gagić 16, Kočović, Novaković 2, Radonjić 9, Todorović 3, Čarapić 6, Hejl 25.

Helios Suns: Luk 14, Ferme 3, Babič, Zemljić, Mirtič 11, Buljević 11, Zulić, Oman 4, Tanstal 7, Bačvić 13, Mahkovic 12, Sirc 3.

Tekst: Nikola Minović/Kablarnet.rs

Foto: Dragana Stjepanović

Ostavite komentar