Humanitarni radPravoslavlje

Bratstvo manastira Hilandar i iguman Metodije ugostili vatrogasca Đorđa Vukićevića

Solun kao mesto okupljanja grčkih i srpskih plemenitih vatrogasaca!

1.32Kpregleda

Na praznik rođenja Svetog Jovana Krstitelja, Visokoprepodobni arhimandrit Metodije, iguman Hilandara, upriličio je posetu Solunu i manastiru Hilandar plemenitom vatrogascu, Đorđu Vukićeviću, njegovoj porodici i starešinama Draganu Mikoviću, zameniku komandanta vatrogasno – spasilačke brigade u Beogradu i Aleksandru Krstiću, šefu odseka u Upravi za vatrogasno – spasilačke jedinice i civilnu zaštitu sektora za vanredne situacije MUP RS.

U realizaciju samog događaja uključili su se čelnici Grada Soluna koji su priredili svečani prijem vatrogasaca u Amfiteatru gradske skupštine. Veliku pomoć i podršku u organizaciji projekta dala je grčka neprofitna organizacija Teofilos koja brine o višedetnim porodicama i čiji je predsednik arhimandrit Metodije.

Vatrogasci su tokom svog boravka u Solunu obišli grad i njegove svetinje: crkvu Svetog Dimitrija i Svetog Grigorija Palaame i poklonili se njihovim čudotvornim moštima, kao i crkvu Svete Sofije. Videli su Belu kulu, poznatu solunsku tvrđavu, Aristotelov trg i ostale znamenitosti. Iskoristili su priliku da posete izložbu koju je organizovalo Udruženje “Svetogorski dom”, čiji je direktor Anastasios Duros, a član UO iguman Metodije. Na izložbi su u više različitih tehnika predstavljene ikone grčkih novomučenika koji su postradali za pravoslavnu veru pre nešto više od sto godina.

 

Na svečanosti koja je bila održana 08.07.2021. godine u Amfiteatru gradske skupštine, prisustvovali su zamenik gradonačelnka za socijalnu politiku, gospodin Haris Aidonopulos, direktor organizacije “Svetogorski dom”, gospodin Anastasios Duros, zamenik načelnika vatrogasne službe Soluna, gospodin Teodor Kosmidis, administrator vatrogasne službe, gospodin Manolis Mancuridis i gospođaViktoria Karanasiu, direktorka neprofitne organizacije Teofilos.

Dobrodošlicu prisutnima uputila je Evangelia Pantidu, a ispred kancelarije manastira Hilandar u Solunu, izražavajući radost što je jedan humani gest srpskog vatrogasca Đorđa Vukićevića okupio bratski srpsko –grčki narod.

Gospodin Haris Aidonopulos uputio je srdačne pozdrave vatrogascu Đorđu Vukićeviću i njegovim kolegama ističući da mu realizacija ovog projekta pričinjava izuzetnu radost.

“Naš grad i manastir Hilandar imaju dugogodišnju saradnju. Dobri odnosi između naša dva naroda su od izuzetnog značaja. Mi imamo istu, pravoslavnu veru i nikada nismo međusobno ratovali. To je dokaz naših odličnih i bratskih odnosa. Mi smo, kao i vi, trpeli otomanska osvajanja, nemačku okupaciju i na isti način znamo šta znači solidarnost. Nagrada mladom vatrogascu Đorđu Vukićeviću je nagrada od svih nas, a svi mi smo imali jedan zajednički zadatak, a to je da učinimo nešto korisno. Jedno veliko bravo za manastir Hilandar koji je pokrenuo ceo ovaj događaj. Tu smo za dela, a ne za govore”, rekao je u svom obraćanju gospodin Aidonopulos.

Visokoprepodobni arhimandrit Metodije, iguman Hilandara se zahvalio predstavnicima Grada Soluna, njihovoj vatrogasnoj službi, kao i vatrogasnoj službi Srbije i svim učesnicima koji su prisustvovali ceremoniji dodele nagrade Đorđu Vukićeviću. Tom prilikom, iguman Svete carske lavre Hilandara je rekao:

”Velika nam je radost da smo svedoci dobrotvornih dela koja nas inspirišu i daju nadu svima nama. U ovim teškim vremenima vidimo da mlade generacije znaju da brinu o svojim bližnjima, a oni su naša budućnost. Mi smo ispratili i podržali ovo izuzetno delo mladog vatrogasca Đorđa Vukićevića koji je jedan beznačajni incident, koji se dogodio na terenu kada je kapiten fudbalske reprezentacije Portugalije, Kristijano Ronaldo, bacio kapitensku traku, pretvorio u jedan razlog da spasi život jednog malog deteta. Ovo časno delo je svima nama postalo jedan svetao primer ljubavi i pobede nad zlom. Smatramo da je ovo delo razlog za ponos ne samo svih vatrogasaca, već i svih pravoslavnih hrišćana. Vatrogasna služba Soluna kao i bratstvo manastira Hilandar odlučili su da ugoste vatrogasca Đorđa Vukićevića u Solunu i Hilandaru. Velika nam je radost da sa našom braćom Grcima imamo priliku da nagradimo ovo delo milosrđa i dobrote i gajimo nadu da ćemo uvek odolevati svakom zlu i očaju, kao i da ćemo imati sve više ovakvih primera dobrote i ljubavi. U ime bratstva Svetog manastira Hilandar izražavamo zahvalnost vatrogasnoj službi Soluna i grčkom narodu na svesrdnoj saradnji i podršci. Veoma dobar odnos između naša dva naroda broji više od osam vekova i stoji kao most koji nas povezuje, a ovim zajedničkim delom smo to i potvrdili.”

Uz želju da Gospod Bog molitvama Presvete Bogorodice, Svetog Save i Simeona Mirotočivog uvek bude uz Đorđa i njegovu porodicu, kao i sve kolege vatrogasce – spasioce, iguman Metodije je mladom vatrogascu poklonio ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice.

U svom kratkom obraćanju, a nakon primljene nagrade, Đorđe se zahvalio igumanu Metodiju i bratstvu manastira Hilandar, Gradu Solunu i vatrogasnoj službi Soluna, kao i vatrogasnoj službi Srbije koja je podržala njegov dolazak.

Zamenik načelnika vatrogasne jedinice, gospodin Teodor Kosmidis nije krio radost i ponos što je njegov srpski kolega jednim humanim gestom učinio da se prikupe novčana sredstva za lečenje bolesnog deteta.

“ Za nas u vatrogasnoj službi nema granica. Sarađivao sam sa srpskim vatrogascima kada je 2012. godine buknuo veliki šumski požar u neposrednoj blizini Hilandara kada je vatrena stihija pretila da ugrozi manastir. Napravili smo obruč oko vatre kako bismo je obuzdali. Dva dana smo se borili, davali sve od sebe, ali je vatra bila nezaustavljiva, U tim najtežim trenucima, iguman Metodije je odlučio da sa svojom bratijom služi moleban. Uveče, nakon molitve počela je da pada kiša u krupnim kapima i sam Gospod Bog je spasao manastir”, kazao je gospodin Kosmidis.

Potom se obratio Đorđu sledećim rečima:

” Dragi Đorđe, ti si mlad i trebalo bi da uvek budeš ponosan na svoj poziv. Vatrogasci su heroji. Nama tvoj gest nije predstavljao iznenađenje, jer su vatrogasci anđeli života”.

 Značkom koja se daje grčkim vatrogascima samo u izuzetnim prilikama, gospodin Kosmidis nagradio je našeg humanog vatrogasca. U okviru samog događaja,u petak 09. jula, Đorđe je sa starešinama posetio kancelarije vatrogasne službe Soluna, gde su kolege obe zemlje kroz razgovor razmenili iskustva i poklone.

Jedan od najlepših trenutaka za Đorđa Vukićevića i njegove pratioce bio je odlazak u Hilandar. Obilazak manastira, prisustvo Svetoj liturgiji, pažnja koju im je iguman Metodije sa svojim bratstvom ukazao bio je događaj za pamćenje. U svom srcu su u Srbiju poneli nezaboravne uspomene sa željom da opet dođu u Svetu carsku lavru, manastir Hilandar. Đorđe i Dragan su prvi put posetili manastir, dok Aleksandar jednom godišnje dolazi kako bi sa monasima izveo vatrogasnu vežbu. On je jedan od naših vatrogasaca koji je pre devet godina učestvovao u suzbijanju požara oko manastira. Od njega smo saznali da Đorđev gest nije samo human, već i hrabar, kao i to da su sve kolege, vatrogasci, ponosni na njega. Njima to znači kao da je neko iz njihove porodice to uradio, jer i žive kao jedna porodica. Napravio se ceo krug koji je počeo od njihovog mladog kolege, a završio se gostovanjem i nagradom manastira Hilandar.

Dragan Miković takođe se obradovao nagradi i gestom grčkih vatrogasaca i hilandarskog manastira da kroz jedan ovakav prijem povežu vatrogasce dva naroda. Ponosan je na svog kolegu čija je humana ideja pokrenula čitavu lavinu događaja, što su se u kratkom roku prikupila sredstva za lečenje bolesnog deteta i što je za taj događaj čuo ceo svet.

Da podsetimo, sve je počelo od čovekoljubivog Đorđevog gesta kada je fudbaler Portugalije Kristijano Ronaldo, na utakmici protiv reprezentacije Srbije, bacio svoju kapitensku traku, negodujući na odluku sudije. Traka je pala ispred mladog vatrogasca koji je podigao dok mu je kroz glavu već prolazila misao da bi mogla otići na aukciju, kako bi se dobijena sredstva uplatila za lečenje osmomesečnog Gavrila Đurđevića koji boluje od spinalne mišićne atrofije tip 1. Za lečenje je bilo potrebno preko dva miliona evra, a novac je trebalo prikupiti što hitnije. U akciju su bili uključeni građani Srbije koji su slanjem SMS poruka prikupili deo sredstava, ali je to bilo nedovoljno. Imajući sve to na umu, Đorđe je pozvao svoje pretpostavljene i predočio im svoju zamisao. Kako Ronaldo nije tražio da mu vrate kapitensku oznaku, mladi vatrogasac je dobio odobrenje da je može zadržati. Odmah je traku dao na aukciju, da bi je u kratkom vremenskom roku kompanija Mozzart otkupila za 7.500.010 dinara.Vukićević i Mozzart su izazvali domino efekat. Zahvaljujući Mozzartu i Jovanu Simiću stizali su potpisani dresovi Ronalda, Mesija, Ibrahimovića i mnogih drugih sportista koji su završili na humanitarnim aukcijama. Uglavnom je kompanija Mozzart pobeđivala  na ovim plemenitim licitacijama i donirala novac za bebicu Gavrila. Međutim, ono što je bitno za Đorđa, Mozzart i sve ostale ljude iz Srbije, novac za lečenje bolesnog dečaka je prikupljen. Do zaključenja ovog teksta dobili smo informaciju da je dečak primio dozu leka i da ga sada očekuju terapije u vidu rehabilitacije.

Ovo je odličan primer da kada se pokrene jedno dobro delo koje ima podršku ostalih učesnika, realizacija neće izostati. Đorđe je bio pokretač akcije, kompanija Mozzart je uplatom novčanih sredstava to nesebično podržala, a na kraju se uključila i država. Naravno da nikako ne smemo izostaviti uplate građana Srbije.

Tekst: Nela Mečanin

Foto: L. Mečanin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar