Društvo

Gostovanje dr Rudolfa Henzela u Gimnaziji u Čačku

133pregleda

Gost Gimnazije u Čačku bio je dr Rudolf Henzel, dr pedagogije i psiholog iz Minhena, čovek koji je ceo život proveo u pedagoškom radu. Bio je načelnik minhenske oblasti za pedagogiju. Napisao je brojne knjige i tekstove na internetu, piše za „Geopolitgiku“ i „Pečat“.


Ovoga puta, tema večeri je bila njegova knjiga koja nosi naziv „Kako je Ingo?“ (Kako se postaje saosećajan), u kojoj govori o tome kako je on kao mlad profesor na početku svoje pedagoške karijere uspeo da preobrati jednog trinaestogodišnjaka koji je bio problematičnog ponašanja, kao i načinu kojim je to postigao.
Knjiga je napisana iskustveno. Ingo je adolescent koji od samog upoznavanja sa profesorom, na sve moguće načine pokušava da mu časove pretvori u pakao. On provocira, suprotstavlja mu se u svim situacijama, ne poštuje ga. Profesorove emocije dostižu sve negativniju gradaciju. U njemu se rađa bes, očaj, bespomoćnost. Kulminacija je profesorov strah od samog učenika. A onda se iz te kulminacije rađa neočekivani obrt i oni postaju najbolji prijatelji.
„Adolescentima je potrebno postaviti granice, ali biti i prijateljski raspololožen. Na vaspitavanje dece trebalo bi uvek obraćati pažnju. U svakom životnom dobu. Sa njima treba postaviti prijateski odnos, ne biti ni suviše strog, a ni suviše popustljiv. To je put ka miru. Trebalo bi da živimo bez rata i da se potudimo da neaša deca ne budu agresivna“, poručio je dr Henzel.


Gospodin Rudolf Henzel se ne bavi samo pedagoškim radom. Veliki je prijatelj Srba koji mnogo radi na tome da se dokaže da je Srbija mnogo stradala od dejstva osiromašenog uranijuma tokom bombardovanja 1999. godine.
Organizator programa je profesorka srpskog jezika i književnosti, Aleksandra Mišić, sa svojim učenicima. Prevodilac Danlo Đunović.

Ostavite komentar