Društvo

Kako su vikendice OK klisure dospele u sam vrh turističke tražnje?

Pandemija Korona virusa donela je značajne promene u mnogim životnim sferama!

274pregleda

Pandemija Korona virusa donela je značajne promene u mnogim životnim sferama!

Turizam, naravno nije ostao imun. Gradski centri Srbije ostali su bez većine svojih gostiju. Naročito inostranih. Sa druge strane, u domaćem turizmu, pre svega seoskom i prirodnom, dogodilo se dosta toga pozitivnog.

Kao nikada do tad mnoge destinacije u Srbiji su procvetale, a smeštajni kapaciteti bili su rasprodati do duboko u jesen. Iako je bilo jasno da je takva tražnja neralna i izazvana silom prilika, dugoročni pozitivni efekti Korone vide se i danas.

Zvuči pomalo paradoksalno, ali izgleda da smo sopstvenu zemlju otkrili tek kada nam je virus zakcuao na vrata. Granice su ostale zatvorene, pa smo se upustili u istraživanje svega što Srbija ima da ponudi. Ispostavilo se da mnoga mesta nismo posetili još od ekskurzija osnovne škole, dok za druga gotovo da nismo ni čuli.

Pojačana tražnja uz ogromnu količinu podeljenih slika na Instagramu i Fejsbuku, dovele su do toga da prvi put upoznamo mesta kao što su roze jezero Pačir banje, Rosomački lonci na Staroj planini, smaragna voda Krupajskog vrela ili brojni vidikovci zapadne Srbije.

Ipak među “novim” destinacijama posebno se izdvojila Ovčarsko-kablarska klisura. Iako većini znana po brojnim manastirima, poslednjih par godina interesovnaje za vikendice ovog kraja na portalu Selo.rs naglo raste.

Podaci sa ovog sajta govore da je tražnja za smeštajima u ovom kraju porasla za neverovatnih 400% u odnosu na period pre pandemije. Gosti su najčešće iz Beograda i Novog Sada (preko 70%), dok je ostatak Srbije ravnomerno raspoređen. Većinski su u pitanju porodice sa decom i prijateljima, dok ima i parova na romantičnim odmorima.

Sa povećanom tražnjom, kako to već biva, raste i ponuda. Pa je tako ova čačanska oaza dobila brojne objekte uz samu vodu Zapadne Morave moderno opremljene i sa brojnim sadržajima za goste. Bežični internet i Netflix filmske večeri gotovo su standardan deo paketa ovih vikendica. Vlasnici su se dodatno potrudili da predstave i hranu ovog kraja, pa tako neki već nude obroke u svojim smeštajima, dok drugi imaju dogovre sa obližnjim restoranima za dostavu.

Na kraju, posebno raduje da interesovanje za odmorima u ovom delu Srbije ne opada. Ovaj sajt beleži stalan porast kako gostiju tako i objekata u svojoj ponudi. Po raspoloživim podacima fokus turista i dalje ostaje usmeren ka najtraženijim srpskim planinama, ali isto tako beleže se značajna pomeranja tražnje ka Ovčarsko-kablarskoj klisuri i okolini Grada Čačka.

Selo.rs/PR tekst

Ostavite komentar