Društvo

LJubomir Radivojević Šaja -rođen je na današnji dan pre 91 godine, 14. januara 1932. godine

Profesor matematike, sportista i pisac!

412pregleda

LJubomir Radivojević Šaja, profesor matematike, sportista i pisac, rođen je u Prijevoru kod Čačka na današnji dan pre 91 godine, 14. januara 1932. godine. Krajem iste godine sa roditeljima i desetoro braće i sestara postaje stanovnik Čačka. Školovanje započinje pre Drugog svetskog rata. Osnovnu školu završava 1942. godine, a zatim i čačansku Gimnaziju položivši veliku maturu 1952. godine. Put ga vodi ka Beogradu gde 1961. godine diplomira na Prirodno matematičkom fakultetu. Prve dve godine profesionalne karijere provodi u planskom odeljenju Fabrike hartije, da bi od 1963. godine postao profesor matematike i nacrtne geometrije u čačanskoj Gimnaziji. U ovoj školskoj ustanovi čiji je bio i đak i profesor odlazi u zasluženu penziju 14. januara 1997.godine.

Pored porodice i matematike velika Šajina ljubav je bio i sport. Igrao je najpre fudbal u podmlatku Borca, a kasnije i na fakultetu. Potom se okreće košarci i sedam godina nosi dres Železničara. Poslednju godinu igračke karijere nastupao je za Borac. Bio je i član uprave Borca, ali i delegat Košarkaškog saveza Srbije. Čitavo vreme službovanja u Gimnaziji vodio je šahovsku sekciju na šta je posebno bio ponosan.

Profesor Šaja je voleo i poeziju. Neke od njegovih priča arhivirane su na stranicama Čačanskog glasa i Gimnaziona. 2012.godine objavljuje knjigu pod nazivom “Garson je imao dušu” koja obuhvata zapise i događaje iz njegovog okruženja. NJegovi đaci rado ga se sećaju često između sebe prepručavajući profesorove zanimljive priče i vesele doskočice.

Profesor Radivojević preminuo je u Čačku 31. marta 2018. godine.

S poštovanjem,
UDRUŽENJE ČAČANA U BEOGRADU

Ostavite komentar