Društvo

OSAM VEKOVA BRESNICE (1222 – 2022)

Svečano otvaranje izložbe u Galeriji Narodnog muzeja u Čačku

711pregleda

U četvrtak 14. aprila, u 19.00 časova, u Galeriji Narodnog muzeja u Čačku, otvorena je svečana izložba posvećena jubileju sela Bresnica. Organizator ove manifestacije je Osnovna škola ,,Đeneral Marko Đ. Katanić“ iz Bresnice, a pokrovitelj je Grad Čačak.

Naime, ove godine navršava se osam vekova od kada je u pisanim dokumentima zabeležen prvi pomen Bresnice. Reč je o Žičkoj povelji kralja Stefana Prvovenčanog u kojoj se, u grupi brojnih metoha, našla i ,,Bresnica sa trgom“.

Upravo zbog navedenog, kolektiv OŠ ,,Đeneral Marko Đ. Katanić“ iz Bresnice je, u saradnji sa Narodnim muzejom i uz pokroviteljstvo Grada Čačka, i upriličio manifestaciju u čast ovog značajnog jubileja.

Pored svečane izložbe koja je otvorena večeras, planirana je i tribina ,,Drugi svetski rat i stradanje Bresničana u jesen 1944. godine“ na kojoj će učešće uzeti dr Miloš Timotijević, dr Nemanja Dević i Milena Mićić Glavonjić. Taj događaj je zakazan za sredu 20. april (12.00 časova), a domaćin će ponovo biti Narodni muzej.

 

Kruna ovog jubileja planirana je za Markovdan u nedelju 8. maja, kada će u Domu kulture u Bresnici biti sprovedena u delo svečana akademija, sa početkom u 12.00 časova.

Tekst i foto: Nikola Minović/Kablarnet.rs

Ostavite komentar