DruštvoMuzika

“Prague Dance Open”

Nastavnica baleta i koreograf, Snežana Aćimović, ovu priliku želi da iskoristi i da se javno obrati Upravi Grada Čačka da se za tim koji ovako savršeno funkcioniše obezbede uslovi rada koje ova deca i devojke zaslužuju!

510pregleda

U petak 4. 11. 2022. godine u Pragu, glavnom gradu Češke, na  internacionalnom plesnom  takmičenju, “Prague Dance Open” 2022, na kome je uzelo učešće više od 1.600 takmičara, iz deset zemalja, balerine čačanskog studija “ADAGIO AS” postigle su izuzetan rezultat i zasluženo osvojile sve prve nagrade u svojim kategorijama.

I pored otežanih uslova u kojima su se pripremale kao i odnosa predstavnika kulture u gradu prema našem studiju, ove devojčice su ponosno u svoj grad donele sedam zlatnih medalja. Njihov trud, zalaganje i predanost nagrađen je i sa tri specijalne nagrade kojima su osvojili besplatna učešća na narednim evropskim takmičenjima.

U A – kategoriji  „Art Formation Junior“, koreografija “The Mirror”, osvojila je prvo mesto i specijalnu nagradu „Best group/Formation“ sa kojim su pozvane da se takmiče u Beču naredne godine.

U A-kategoriji  „Classic Ballet Formation Children“, koreografija “Swanhilda and her friends”, inače jedinoj klasičnoj koreografiji na ovom takmičenju koja je igrana na baletskim špic patikama, osvojeno je prvo mesto i još jedna specijalna nagrada „Best group/Formation“ i takođe besplatno učešće na takmičenju u Beču.

Koreografija “The Cage”, u kojoj su učestvovale 24 devojke, što je ujedno i najveći broj učesnica u jednoj koreografiji, u A-kategoriji  „Contemporary/Modern Production“, osvojila je prvo mesto.

U A- kategoriji „Contemporary/Modern Formation Children“,  koreografija “Memories”  je osvojila prvo mesto.

Solo predstavnica studija “Adagio AS” Lena Aćimović je u dve A kategorije „Classic Ballet Solo Children“ i  „Open Solo Children“ sa koreografijama “Swanhilda Coppelia Variation” i “Survivor” u veoma ozbiljnoj internacionalnoj konkurenciji osvojila obe prve nagrade.

Druga solo takmičarka Mina Aćimović je u A kategoriji, „Art Solo Mini“ sa koreografijom „Suitcase“ kao najmlađa članica studija “Adagio AS” osvojila prvo mesto i specijalnu nagradu za pokazan najveći talenat u kategoriji dece do 12 godina. Ovom specijalnom nagradom Mina je dobila poziv da besplatno učestvuje sledeće godine na takmičenju u Riminiju u Italiji.

Svaka koreografija naših balerina se i ovaj put posebno istakla i ostavila veoma jak utisak na takmičenju, kako na publiku tako i na stručni deo festivala. Po rečima internacionalnog žirija i drugih koreografa koji su uzeli učešće , svaka koreografija ima zanimljivu priču, jaku emociju i izuzetno uvežban i izražajan scenski nastup. Neki od njih su bili zatečeni da jedna ovako jaka baletska grupa postoji u Čačku dok su drugi koji su već upoznati sa dugogodišnjim radom našeg studija “Adagio AS” uživali u izvođenju naših balerina.

Koreografije našeg tima krasi dobra tehnika, posebna umetnička vrednost, drama kao i duboka osećanja koja naše mlade dame veoma dobro prenose na publiku i žiri pa se često dešava da izazovu duboku emociju i burnu reakciju kod gledalaca.

Nastavnica studija “Adagio AS” Snežana Aćimović za njene balerine kaže da su veoma vredne, predane, disciplinovane, duhovite, psihički snažne na nastupima, a ono što ih posebno odlikuje je drugarstvo i zajedništvo, kome se posvećuje posebna pažnja.

Naš tim “Adagio AS”-a koji je išao u Prag činio je sastav od 45 Čačana, koji su pored nastupa i takmičenja uživali i u obilasku prelepog Praga i Dresdena.

Posetile su Karlov most, Karlovu ulicu, Starogradski trg, Astronomski sat Orloj, Javrejski kvart Josefov, Praški zamak i krstarile Vltavom.

Posebnu zahvalnost i zasluge za uspehe i jačinu našeg baletskog tima imaju roditelji, koji nas prate na takmičenjima i nesebično pomažu svoj deci. Roditelji su jedini koji finansijski pomažu da naše Čačanke uzmu učešće na mnogim takmičenjima, kao i da imaju profesionalne i adekvatne kostime i opremu.

Nastavnica baleta i koreograf, Snežana Aćimović, koja već 25 godina predaje balet deci u Čačku, ovu priliku želi da iskoristi i da se javno obrati Upravi Grada Čačka i apeluje da se za tim koji ovako savršeno funkcioniše i koji ima preko 90 učenica, preko 100 prvih i 50 specijalnih nagrada, obezbede uslovi rada koje ova deca i devojke zaslužuju. Svi koji su u mogućnosti i žele da pomognu, mogu da se uključe u rešavanje postojećeg problema prostora i baletske sale, da ne bi u našem gradu došlo do gašenja  umetnosti i ideje koja samo ide u pravcu koji je najbolji za našu decu i sve se to dešava u godini koja krasi naš grad kao prestonicu kulture.

Ostavite komentar