Društvo

Profesor Dr Zaviša Janjić

Poštovani članovi, prijatelji i simpatizeri Udruženja Čačana u Beogradu,

1.26Kpregleda

Ovim prigodnim tekstom želimo još jednom da se podsetimo dela i odamo poštu našem poznatom i priznatom zemljaku, akademiku profesoru Dr Zaviši Janjiću, koji je pre tri nedelje, 30. marta 2019. godine, preminuo u Americi, u Vašingtonu, u svojoj 70 godini.

Zaviša Janjić rođen je u Čačku 26. februara 1949. godine. Osnovnu školu „Milica Pavlović“ u Čačku završio je 1963. godine, a čačansku Gimnaziju 1967. godine. Diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, magistrirao 1974. godine, a doktorirao 1977. godine na Univerzitetu u Zagrebu, u tadašnjoj Jugoslaviji.

Zaviša Janjić bio je redovni profesor Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu od 1990. godine. Radio je i u Saveznom Hidrometeorološkom Zavodu od 1973. godine, a kratko i u Republičkom Hidrometeorološkom Zavodu Srbije. Počevši od 1987. godine bio je angažovan i u Univerzitetskoj korporaciji za atmosferska istraživanja (UCAR) u Vašingtonu, Sjedinjene Americke Države. Svoj doprinos svetskoj nauci dao je u polju meteorologije i to modela za predikciju i praćenje vremenskih prilika. Od 1994. godine prelazi da živi i radi u Americi. Dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti je od 2000. godine.

Naučni radovi akademika profesora Janjića sastavni su deo jednog od najrasprostranjenijih regionalnih modela atmosfere koji je bio korišćen kao glavno sredstvo za kratkoročnu prognozu vremena u našem regionu, Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama, a danas se koristi u okviru studija uticaja promene klime na mnogim mestima u svetu.

Akademik profesor Janjić je autor i koautor većeg broja radova, publikovanih u svetskim časopisima i prezentovanih na međunarodnim naučnim skupovima najvišeg ranga. Dobitnik je velikog broja nagrada, plaketa i priznanjaja među kojima je i nagrada Američkog meteorološkog društva Francis W. Reichelderfer 2007. godine, za izuzetne doprinose razvoju i implementaciji NCEP-ovih modela za prognozu vremena u ograničenoj oblasti. Ipak najbitnije priznanje mu je godišnja nagrada svetske meteorološke organizacije za 2012. godinu koja mu je uručena u maju 2013. godine. Ta nagrada se smatra najprestižnijom međunarodnom nagradom u oblasti meteorologije. Akademik Janjić je privrženost svojim korenima i svojoj zemlji iskazao i time što je novčani deo ove nagrade, koji iznosi 10.000 švajcarskih franaka, poklonio mladim srpskim naučnicima koji se bave meteorologijom. Uvek ih je bodrio rečima da budu ono što jesu i da veruju u sebe.

S poštovanjem,

UDRUŽENJE ČAČANA U BEOGRADU

 

Ostavite komentar